O n z e p a s s i e v o o r l a n d b o u w
“Het Waterland Agro” of “den Hof”, het is de boerderij van onze familie, midden in de polders. Hier zijn wij opgegroeid en gepassioneerd geraakt door Het Waterland en zijn omgeving.
Het Waterland Agro is een gemengd bedrijf gelegen in het uiterste noorden van Oost-Vlaanderen, tegen de grens met Nederland en langs een oude zeedijk. Wij bewerken ca. 60 hectare grond en hebben een veestapel van70 belgische wit-blauwe runderen.
Op 1 april 2021 werd het bedrijf overgenomen door de op één na oudste zoon van de familie – onze broer Tim De Causmaecker.”
W i j z i j n e e n g e m e n g d b e d r i j f g e l e g e n i n d e r e g i o M e e t j e s l a n d
Wat onze boerderij uniek maakt, is dat zij, ondanks haar bescheiden omvang, een levenslange geschiedenis heeft van succesvol kweken en telen van producten van hoge kwaliteit. Wij richten ons op de verkoop van onze producten aan plaatselijke slagers, bakkers of restaurants, en wij volgen deze strategie al tientallen jaren met succes voordat Europese initiatieven zoals Farm to Fork van start gingen. Ons doel is om zo duurzaam mogelijk aan landbouw te doen. Dit aangezien we deze hoogwaardige producten niet alleen via een zeer korte toeleveringsketen aan de eindconsument afleveren, maar ook voor ons eigen veevoer en natuurlijke supplementen telen en verwerken.
W i j z i j n g e s p e c i a l i s e e r d i n d e v o l g e n d e g e w a s s e n
Granen
Wij telen verschillende soorten granen: baktarwe met een hoog eiwitgehalte (>14%), gerst & spelt en maïs voor veevoer. Deze vormen de basis van onze boerderij.
Aardappelen
Wij telen twee soorten aardappelen: vastkokende voor de versmarkt en aardappelen voor friet voor de kleinhandel. Elke aardappel moet niet alleen goed smaken, maar er ook goed uitzien.
Suikerbieten
We telen ook suikerbieten. Weetje: 1 hectare suikerbieten produceert dezelfde hoeveelheid zuurstof als 4 hectare volgroeid bos. Een teelt die de aarde kan helpen redden dus!
Eiwitrijke gewassen
Voor ons is het belangrijk om onafhankelijk te zijn van ingevoerde producten om onze dieren te voederen, dus verbouwen we onze eigen eiwitrijke gewassen zoals winterveldbonen en luzerne.
Verder hebben we ook de ervaring met biotarwe, zoals zeeuwse vlegel.