E r f g o e d m e t d u u r z a m e v o o r u i t g a n g
P a s s i e , t r a n s p a r a n t i e e n d u u r z a a m h e i d
De recente gebeurtenissen hebben de mondiale voedselketens grotendeels ontwricht en het belang van duurzame oplossingen op het gebied van de lokale voedselvoorziening , levensstijl en gezondheid werd aangetoond. Consumenten zijn zich meer bewust geworden van de valkuilen van de globalisering en hebben de waarde van lokale producten en ervaringen herontdekt. Bovendien maken burgers opnieuw meer tijd om zich te informeren over hun voedsel en de oorsprong ervan.
ONZE MISSIE
“ E e n u n i e k e c o s y s t e e m v a n a g r i b u s i n e s s & o n d e r n e m e r s , d i e e r e e n l e v e n s m i s s i e v a n h e b b e n g e m a a k t o m d u u r z a m e o p l o s s i n g e n t e b i e d e n v o o r d e g e h e l e v o e d s e l k e t e n . ”
Dries De Causmaecker
Transparantie
Bied volledige transparantie aan consumenten over de herkomst, behandelingen en CO2-voetafdruk van de producten.
Passie
Onze passie en concepten delen met andere ondernemers en consumenten, en hen helpen ook te transformeren
Natuur
Klanten laten ontdekken en laten genieten van het platteland beheert door de boeren, terwijl ze kennismaken met de moderne landbouw.
Minder grenzen
Verklein de afstand tussen een producent en een consument met zo min mogelijk schakels.
Duurzaamheid
Een duurzame winstgevende groei bereiken met oog voor een duurzame omgeving.
F a m i l i e D e C a u s m a e c k e r
OUDERS
Agro gepassionneerd
Dries
Boer
Tim
Koppel met smaak
Fien & Jonas
Het Waterland vindt zijn oorsprong als boerderij die al begin 1900 door onze voorgangers werd gerund. Onze b(r)oer Tim heeft in zijn beginjaren de meeste interesse getoond voor de boerderij zelf, maar Fien en Dries zijn ook altijd gepassioneerd gebleven voor ‘den hof’. Zij hebben deze unieke waarde ervan gezien en vertaald in gastvrijheid en gastronomie.
E e n v e r h a a l v a n m e e r d e r e l e v e n s w e r k e n s i n d s 1 9 0 0
1914
O p r i c h t i n g
Onze overgrootvader, Charles De Causmaecker, kwam op de plaats waar nu de boerderij ligt en besloot er een landbouwbedrijf uit te bouwen. De boerderij “Het Waterland” was geboren.
O v e r n a m e P e t r u s
Onze overgrootvader wou voor elk van zijn zonen een hoeve bouwen, maar de wereldoorlogen en privé-uitdagingen lieten dat niet toe. De boerderij Het Waterland die aanvankelijk voorzien was voor de oudste zoon werd uiteindelijk geërfd door de jongste zoon, onze grootvader Petrus De Causmaecker toen zijn broer naar Wallonië vertrok.
N o ë l & N a d i n e ' s v r o e g e o n t w i k k e l i n g e n
Onze vader, Noël De Causmaecker, nam de boerderij over. Hij had reeds van jongs af ervaring in de landbouw maar ook door zijn voormalig werk in het loonwerk. Van zodra hij zijn eigen bedrijf had, heeft hij de landbouwactiviteiten grondig gereorganiseerd tot een modern gemengd bedrijf met vleesvee en landbouw.
F a r m t o F o r k
Verschillende handelaars raadden onze vader aan groeihormonen te gebruiken voor zijn vee. Deze praktijk was en is illegaal en ons vader weigerde deze niet-diervriendelijke praktijken toe te passen. Hij volgde zijn eigen visie en begon hormonenvrij vlees van hoge kwaliteit aan te bieden aan slager Gerard Verstuyft. Dit was het begin van onze eerste “farm to fork” activiteiten.
C r e a t i e v a n e e r s t e v a k a n t i e v e r b l i j f
Wij verbouwden een klein dorpshuisje naast het huis van onze grootouders en openden na 2 jaar van ingrijpende verbouwingen een vakantiehuis met huisnummer tien in Waterland-Oudeman. Het kreeg zijn logische naam ‘Huisje nummer Tien’ en het eerste vakantieverblijf werd geboren.
E e r s t e p a r t n e r s c h a p p e n
Voor het eerst in de geschiedenis van de boerderij kregen we de vraag om vlees en aardappelen in een restaurant te verkijgen. In een gekend restaurant in regio Gent – “Gasthof Hallifax” – kunnen de gasten genieten van een heerlijke steak van onze runderen samen met frieten van onze oogst. Verder hebben we in de loop van dat jaar verschillende partnerschappen gesloten met lokale bakkers die ons meel en bloem van ons graan van hoge kwaliteit gebruiken. Deze initiatieven met beperkte tussenschakels maar wel met de zekerheid dat het door ons lokaal geteeld/ gefokt werd.
4 e G e n e r a t i e
Midden in de COVID-19 crisis werd Tim De Causmaecker, in de voetsporen van onze vader, de 4de generatie boer op Het Waterland. “Zo goed als onze vader” werd zijn levensmotto.
G a s t r o n o m i e
Fien De Causmaecker en haar partner Jonas De Man hebben in het voormalige huis van onze grootvader Petrus een uniek restaurant geopend. De verse streekproducten worden prachtig op uw bord getoverd en nodigen uit tot een heerlijk gastronomische reis.
2 d e v a k a n t i e v e r b l i j f i n d e m a a k
Om onze mooie streek en waarden te delen, willen we eind 2023, uiterlijk begin 2024 een nieuw en uniek logeeradres in ons dorpje openen.
A l t e r n a t i e v e E n e r g i e
Door het instaleren van een kleine windmolen en zonnepanelen is onze boerderij zo goed als Energie-neutraal. Door de winderige polders…